G2 in het Zeeaquarium te Delfzijl

De hunebed-story had nog één verassing in petto: Geheel onverwacht werd in 1982 bij graafwerkzaamheden t.b.v. een fabrieksterrein onder de wierde Heveskesklooster ten oosten van Delfzijl, twee meter onder de klei, een hunebed opgegraven en 2 jaar later ook nog een steenkist uit het Neolithicum. (Wie weet wat er nog meer onder de Groningse klei verborgen ligt...) Het was bovendien nog één van een bijzonder type; wat de archeologen een 'vergrote dolmen' noemen. Bij dit type zit de ingang niet in het midden maar aan een uiteinde, op de plaats van een sluitsteen. 
Op de bewuste plek werden ook nog grote hoeveelheden aardewerkscherven en vuurstenen aangetroffen. Ondanks Drents protest ('hunebedden horen niet tussen Groningse guppen':-)) werden de 6 zij-, 1 sluit-, en 3 dekstenen naar het Zeeaquarium in Delfzijl overgebracht en in de oorspronkelijke staat gereconstrueerd. Voor € 4,50 te bezichtigen, en voor dat geld zie je dan ook nog een aquarium met Noordzeevissen (en niet alleen guppen!), een fraaie schelpencollectie en de scheepvaartgeschiedenis van Delfzijl. De steenkist is in het nieuwe Hunebedcentrum in het Drentse Borger te bewonderen.

Klik hier voor een kaartje van de omgeving.

Officieel heet dit gereconstrueerde hunebed G5. Hoezo G5 ?. Waar zijn G2, 3 en 4 ? Dat zijn verdwenen hunebedden bij Glimmen. Van Giffen nummerde deze hunebedden door. Inconsequent, omdat hij dat in Drenthe niet deed. Daar voorzag hij verdwenen hunebedden van een alfabetletter toegevoegd aan het meest nabije nog aanwezige hunebed.

G1
Hüven